Reyes Engineering’s New Work on PSU Student Health Center 2014

Student Health, Counseling, Dental and Testing Center
Medical Facility Power & Lighting, Electrical Engineering, Telecommunications Design, Fire Alarm Design, Nurse Call System Design


Portland State University “Mind Spa”   (Photos: Loren Nelson)

Portland State University “Mind Spa”
(Photos: Loren Nelson)

The intention for PSU Health Center’s renovation was to service more students in the center, create an environment where students could more easily find their way around, and create a welcoming atmosphere for the students. The PSU Health Center resides on the third floor of their University Center Building in downtown Portland. The project involved a 12,500-square-foot remodel of this space. The lighting along with the architecture was designed in such a way that the third floor of the building leads the students towards the dentist and other health services. One such health service implemented was a “mind spa.” This room has seats carved into the wall with fluorescent lighting to help give comfort to students. The lighting throughout the floor maintains the organic theme of the space and creates a warm, relaxing atmosphere. The Reyes Engineering team used LED lighting and advanced lighting control technology to carry out their mission to create sustainable design for high performance buildings while integrating their passion for creativity and beauty

 

PSU Student Health Center, LED Lighting

PSU Student Health Center, LED Lighting

center

 

PORTLAND STATE UNIVERSITY STUDENT HEALTH

Student Health, Counseling, Dental and Testing Center
Medical Facility Power & Lighting, Electrical Engineering, Telecommunications Design, Fire Alarm Design, Nurse Call System Design


The conversion of the existing building (formerly a student bookstore) allowed three departments to colocate. Giving this environment an appropriate feel was extremely important. To encourage students to use the services offered, it needed to be approachable and inviting. Counseling services required destigmatizing, and testing required the ability to handle large groups.

The solution includes an open, day-lighted entry/lobby and access corridors. Natural materials celebrate health and wellness. The visitor is greeted by a portico of slate, pebble, and glass tiles, as well as a water pool and large windows into the lobby, with oversized, bronze, leaf-shaped door handles. The lobby/reception/waiting room is immediately inside. The room is light-filled, with overhead “lily pads” and wood grilles. Natural colors and varied textures pervade the interior. Patients for all services wait here, so patients awaiting counseling are not stigmatized. A wellness information center dominates one side of the room.

Behind the scenes in the clinical area, the corridors split into two departments: Health Clinic and Counseling. Rooms between these corridors can be used flexibly for either area. The wood-grille ceiling serves as a wayfinding tool, defining the path of patients. The clinic staff station is central to exams and treatment. The aesthetic is layered: Existing exposed structure is visible, with the wood grille ceiling, gypsum walls, and casework applied, giving the space an appealing semi- unfinished feel for the student population it serves.

Dental and Testing services, where similar aesthetics are used, are accessed via elevator from the lobby.